Tortano (fyllt bröd)
GRUNDRECEPT
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1½msk flingsalt
2½ dl durumvete
4 dl vetemjöl special (jag hade 1 dl extra, så bara häll på tills det inte är klibbigt)
FYLLNING
3 stora portabellasvampar (jag hade champinjoner, fanns inga portabella i butiken)
2 klyftor vitlök (vitlöken steks tillsammans med svampen i 2 msk smör)
Och kryddar med flingsalt och svartpeppar
250 g mozarella (som skivas)
3 kvistar färsk rosmarin (detta finhackas + att jag bara använde två långa kvistar)
200 g rökt skinka
Fyllning varvas på den uttryckta degen som det står i punkt 4 & 5
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Blanda durumvete och tillsätt sedan vetemjöl lite i taget tills degen går ihop till en elastisk deg.
3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 40 min.
4. Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock
5. Lägg på fyllningen (jag valde svamp, mozarella och rökt skinka, fler alternativ finns på recept.nu)
6. Pensla kanten av degen med vatten och rulla ihop den till en rulle. Forma sedan till en krans.
7. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i ca 30 min.
8. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i ca 35 min och låt det svalna på ett brödgaller
OKEJ, så här ska ni då inte göra som jag gjorde.
- Kör degen och ha i mjöl tills den inte är klibbig längre, mycket lättare när man rullar ihop den sen, tro mig! Min deg klibbade och fastnade och ville vid ett tilfälle ge upp!
- Baka INTE sent på kvällen
- Det resulterar i att brödet inte hinner svalna för att du är för trött och ska lägga dig, vilket resulterar i att om du lägger varmt bröd i en påse och täpper till lite, då kommer du få "blött" bröd till frukost. Mina va blöta i botten, inget att rekommendera!
Annars är det bara att köra på :D
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1½msk flingsalt
2½ dl durumvete
4 dl vetemjöl special (jag hade 1 dl extra, så bara häll på tills det inte är klibbigt)
FYLLNING
3 stora portabellasvampar (jag hade champinjoner, fanns inga portabella i butiken)
2 klyftor vitlök (vitlöken steks tillsammans med svampen i 2 msk smör)
Och kryddar med flingsalt och svartpeppar
250 g mozarella (som skivas)
3 kvistar färsk rosmarin (detta finhackas + att jag bara använde två långa kvistar)
200 g rökt skinka
Fyllning varvas på den uttryckta degen som det står i punkt 4 & 5
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Blanda durumvete och tillsätt sedan vetemjöl lite i taget tills degen går ihop till en elastisk deg.
3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 40 min.
4. Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock
5. Lägg på fyllningen (jag valde svamp, mozarella och rökt skinka, fler alternativ finns på recept.nu)
6. Pensla kanten av degen med vatten och rulla ihop den till en rulle. Forma sedan till en krans.
7. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i ca 30 min.
8. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i ca 35 min och låt det svalna på ett brödgaller
OKEJ, så här ska ni då inte göra som jag gjorde.
- Kör degen och ha i mjöl tills den inte är klibbig längre, mycket lättare när man rullar ihop den sen, tro mig! Min deg klibbade och fastnade och ville vid ett tilfälle ge upp!
- Baka INTE sent på kvällen
- Det resulterar i att brödet inte hinner svalna för att du är för trött och ska lägga dig, vilket resulterar i att om du lägger varmt bröd i en påse och täpper till lite, då kommer du få "blött" bröd till frukost. Mina va blöta i botten, inget att rekommendera!
Annars är det bara att köra på :D
Kommentarer
Postat av: Alan
Mums!
Postat av: Lina S
Ser riktigt mumsigt ut
Postat av: jessika
hej tjejen! EFTERSOM att det har varit dåligt med uppdatering från min sida så kör jag nu igång en tävling där du kan vinna ett örhänge. var gärna med och delta! kramar
Postat av: barbielinda
fin blogg!
Postat av: Filippa
Var gärna med i dagens blogg! :)
http://filippalinnnea.blogg.se/2011/august/dagens-blogg.html
Postat av: Lotte
Det går jättebra att frysa -har gjort det själv ;-) Ditt bröd ser himlans gott ut!!
/Lotte -bullemamman
Postat av: j
nej de är inte min :) och ras vet jag inte.
Postat av: josefine
Okej. Allt är bra :)
Haft en bra dag ?
Ja, jag har spelat basket i 3 år :)
Trackback